Wurst

Видове Вурст

На всички е известно, че Германия е страната на наденичките, както Италия на пастата. Немското им наименование е Вурст и се делят на 3 основни категории, според технологията им на приготвяне:

      I. ПарениТова са вурстове от сурово телешко, свинско или говеждо месо и овкусено с подправки. Те са твърди и някои от тях могат да се консумират студени. Класически представители са Вайсвурст, Братвурст (Тюрингер, Нюрбергер) и др.

    II.  Сурово пушениТе са с по-дълготрайни, защото се осоляват, изсушават и опушват. Популярни са Метвурст, Саламивурст, Пикантвурст и др.

   III.  ВарениПредварително термично обработени меса и бекон, а в някои видове се използват субпродукти и кръв. Такива са Боквурст, Блутвурст, Кезевурст, Краковски, Винервурст или Франкфуртер, Леберкез и др.

Някои от вурстовете се произвеждат в различните страни и региони по технологии, които се различават от гореописаните, а други се обединяват в категориите, за да се получат по-вкусни и по-атрактивни видове.

Най-популярни са следните:

-       Братвурст наденица направена от фино смляно свинско и говеждо месо, обичайно се приготвя на скара и се поднася с горчица и хлебче. От него се приготвя Къривурст, като се залива с къри сос.

-       Тюрингер Ростбратвурст също е вид братвурст, който се отличава с подправки, като риган, ким и чесън. Той е от свинско месо и е дълъг минимум от 15 до 20 см. Обикновено се приготвя на плоча или тиган.  

-       Нюрбергер Ростбратвурст са по-малки наденички с дебелината на малкия пръст и с дължина 8-10 см. Направени са със свинско месо и имат силен аромат от подправката майорана. Обикновено са 6 бр. в порция, като много добре си партнират с картофено пюре, немско топло зеле или печени зеленчуци.

-       Блутвурст наденица направена от свинска или телешка кръв с добавени месо, мазнина, хляб или овесена каша. Консумира се студена с хляб.

-       Боквурст произхожда от Франкфурт и се приготвя от свинско или свинско и говеждо месо и е овкусено с джинджифил, кориандър, индийско орехче и червен пипер. Приготвя се в гореща, но не вряла вода и се консумира с горчица и Бокбира, според някои от там произлиза и името му.

-       Вийнервурст (Франкфуртер)направена от свинско и говеждо месо с лек аромат на пушено. Приготвя се в гореща, но не вряла вода за около 8-10 мин. Традиционно се консумира с горчица или хрян, картофена салата и чаша ябълково вино (Apfelwein). Според закона в Германия от 1876, единствено наденица произведена във Франкфурт може да се нарича Франкфуртер.

-       Леберкез / Флайшкезколбас от Бавария с буквално име „черен дроб и сирене“ , който не съдържа нито едно от тях. Той се произвежда от много фино смляно телешко и свинско месо и лук. Подправя се с майорана и се пече в тава за хляб, докато се получи златиста коричка. Поднася се с горчица, нарязан с дебелина на парчетата  1,3 см и запечен на плоча, скара или на тиган в масло.В Бавария не се добавя черен дроб, поради което се нарича „Fleischkäse“ (Fleisch означава месо). Други региони могат да добавят черния дроб и има дори правила, които определят точните му количества, които са необходими. Например, Stuttgarter Leberkäse трябва да съдържа поне 5% черен дроб. 

-       Вайсвурст бялата наденица е традиционна за Южна Германия и се приготвя от телешко месо и бекон, ароматизирана с магданоз, лук, лимон и кардамон. Тази наденица се запарва в гореща, но не вряла вода за 10-15 мин. и се яде без кожата, като се изсмуква или разрязва по дължина. Обикновено не съдържа консерванти, затова се консумира преди обяд със сладка горчица, бретцел и студена бира. Най-много се поръчва по време на Октоберфест.

-       Метвурст той е популярен в цяла Германия, въпреки че много региони имат свой собствен начин да го подправят. Различните видове са люти с чили, пикантни с чесън или ароматни със сирене. Изработва се от говеждо, свинско месо и бекон. Месото се охлажда до точката на замръзване и се раздробява фино. След това се опушва студено или изсушава на въздух. Консумира се студен с горчица и хляб.

Какви вурстове са традиционни за съответните регионите в Германия:

  • Nuremberg, Bavaria– Братвурст
  • Munich, Bavaria – Вайсвурст
  • Bavaria - Леберкез
  • Frankfurt– Вийнервурст, Боквурст
  • Berlin – Къривурст
  • Thuringia - Тюрингер Ростбратвурст