Tafelspitz легенда

На 26.10. празнуваме Националния празник на Австрия.
По традиция всяка година на този дата готвим специалитет с история свързана с Австрия. и 2020 година това е Tafelspitz!
Ето я и легендата за това изключително популярно и вкусно ястие.
По традиция във Виена от векове наред се слага на трапезата много говеждо месо, защото е леко, хранително и се е транспортирало лесно от Австрииските Алпи които са прекрасно място за отглеждането на говеда. Има данни, че още през 1500 година са се докарвали по 200 000 говеда на година в Имперската столица.
По времето на Кайзер Франц Йозеф придворните и голяма част от дворцовия персонал се е хранил със специалитета от говеждо месо Tafelspitz. Всички останали, разбира са се опитвали да бъдат като тях и така то бързо се разпространява. Приготвя се много бавно от специална част на говедото и може да бъде поднесено с най-различни гарнитури, както и супа.
Легендата разказва, че Кайзер Франц Йозеф се е хранел малко, много бързо и на големи хапки. Според придворния етикет никой не е можел да започне да се храни или да остане след Императора и така неговите приближени оставали винаги гладни. Затова по-късно те отивали в известния ресторант Сахер да си до ядат. Управителката по това време била много оправна и веднага се досетила, че може да приготвя вкусното ястие Tafelspitz предварително и да го сервира на кралските офицери винаги топло и вкусно.
 
Ако дойдете на 26.10.2020 година можете да опитате това вкусно ястие.
 
Servus! Mahlzeit. "</span