Currywurst / Къривурст

Currywurst/ Къривурст е едно от най-разпространените fast food ясния в Германия. Няма град в който да не се предлага, по гарите, павильони, в заведения или по пазари. Каква е историята на това обичано и разпространено германско ястие?
Два града спорят за това къде е възникнала първо идеята за Currywurst - Хамбург и Берлин. 
Хабургската версия е описана в новелата Уве Тим „Откритието на Къриуърст“ В него той разказва историята на измислената главна героиня Лена Брюкер, която след Втората световна война и трагична любов към дезертьор се осамотява и създава снекбар в който изфабрикува първия къри сос. Във всеки случай авторът твърди, че за първи път е хапнал къривурст на щанд за закуска на една жена в Гросневмаркт в Хамбург през 1947 година.
Берлинската версия за автор на рецепта за къри вурст е смятана Херта Хьовер през 1949г., в Берлин тя получава кетчуп като смесва Уорчестърски сос и къри на прах, предоставени й от британски войници. Тя смесва тези съставки с други подправки и с получената смес полива печащите се на скара наденички.
Хьовер започва да продава така приготвените наденички като евтина, но засищаща закуска на улична сергия в берлинската район Чарлотенбург. Тази закуска станала популярна сред строителните работници, които възстановявали разрушения град. Хьовер патентовала нейните наденички, наречени Чилуп (Chillup) през 1951г. При най-голямо оживление са били продавали 10.000 порции на седмица. По-късно тя отворила малък ресторант, който работа до 1974г. Каква е оргиналната рецепта не е извесно тъй като тя си я отнася в гроба.
Какво представлява в общи лини Къри вуста? Исползват се различни видове наденички като Боквурст, Братвурст, Блутвурст нарязани на филиики и се заливат със соса. Може би най разпространения вариант е с извесния Тюрингербратвурст. Основната тайна се крие в соса, той е на основата на кетчуп или доматено пюре, с къри, и други подправки. Естествено има е люта версия на соса. 
Бирария Die Alte Lampe предлага това типично Германско ястие повече от 12 години. Интересна историята как се появи то в нашето меню: Група Германски бизнесмени и дипломати живеещи в София помолиха да направят кръгла маса на която да се събират всяка седмица така наречения Stammtisch. Поръчаха си масата която трябваше да е с един крак и на която диаметъра не трябва да е по голям от 180 см за да могат да се стигат с чашите при многократните наздравици. Един от основатели, берлинчанин поиска да предлагаме Къривурст, като неговата версия беше с Братвурст, много сос поръсен допълнително с къри, браткартофки и две яйца на очи.
Можете да си поръчате Currywurst онлайн https://fenerite.com/меню-за-доставка_81 или на телефон +359 885 63 53 23 
Халба хубава германска бира е задължителна! :-)
Очакваме поръчките Ви!
Добър апетит!


#supportyourlocalbusiness

#diealtelampe

#currywurst