Стартираме с месеца на Гулаша

28.01.2024

Гулаш - от къде идва и защо е толкова разпространен
Гулашът е унгарско национално ястие изветно от векове. Оригинала се приготвя от говеждо месо, лук, червени чушки и червен пипер, моркови. Името му идва от унгарското gulyás, от gulya – „кравар“.
Гулашът е национално ястие в Унгария и съседните ѝ страни в Централна Европа и Балканите. Известен е и в други части на света. Смята за просто домашно ястие, понеже изисква малко внимание при готвенето, използват се по евтини парчета месо.
Гулашът се приготвя като яхния. Месото се нарязва на парчета, посолява се, подправя се с черен и червен пипер и се запържва в гореща мазнина. Използва се месо от джолан или плешка с достатъчно жили, за да може гулашът да се сгъсти благодарение на богатите на колаген мускули. Добавят се нарязан лук, червени чушки и подправки. След като месото се зачерви, се добавя бульон или вода и яхнията се оставя да ври на тих огън в продължение на няколко часа. В зависимост от рецептата може да се добавят нарязани на дребни кубчета картофи, моркови, домати. В някой рецепти за гулаш зеленчуците се варят докато станат на каша след което се пасират, в други се оставят цели. В някой рецепти за гулаш се добавят и други подправки, дафинов лист, мащерка и смляни семена от ким, вино, бира.
В зависимост от района гулашът се сервира с варени картофи, картофено пюре, полента, зеле, сметана шпецле, ньокели, кнедли, като самостоятелно ястие, с хляб.
Известни са рецепти на гулаш освен с говеждо месо и с овнешко месо, свинско, заешко.
В наши дни той по- често се яде в ресторант, поради дългото време за готвене. В света са познати повече от 50 вида гулаш. Гулаша се среща като ястие и като супа.
В бирария Die alte lampe предлагаме целогодишно супа и виенския вариант на гулаш с ньокели по автентични домашни рецепти. Веднъж годишно предлагаме цял месец посветен на гулаша, през този месец можете да опитате 6 вида. За всеки район рецептата е различна. Ето някой по извеснти представители на това вкусно ястие:
 
Баварски гулаш - телешко месо, повече различни подправки и гарнитура кнедли
Виенски гулаш - телешко месо с ньокели
Тиролски гулаш - еленско месо, топло червено зеле и полента
Постен гъбен гулаш
Немска супа гулаш - с телешко месо, пикантна и зеленчуци
Унгарска супа гулаш - с телешко месо, и картофи.
 
Консумирането на гулаш с наливна немска бира е препорачително това е истинско удоволствие за сетивата ни!Всички новини