Приказка за Кайзершмарна

 

Keiser Franz Joseph Karl

18.08.1830 – 21.11.1916

     

Кайзер Франц Йозеф е един от най-дълго управляващите владетли в Европа (68 години). Бил е голям любител на природата и на прекрасните Алпи. При всяка възможност правил екскурзии по планините. При една от тези разходки, замръкнал в планината. Нямало как да се прибере и потърсил подслон. В далечината видял да мъждука светлинка, запътил се към нея и видял малка дървена къщурка. Почукал, отворила му притеснената стопанка. Франц Йозев помолил за подслон и жената го поканила, тъй като в планината хората винаги си помагат. В Алпите по традиция хората са много гостоприемни и винаги намират начин да подслонят странстващи гости. Извинила се, че семейството вече е приключило с вечерята и от нея нищо не е останало. Хората били бедни и нямали и представа кой им гостува. Предложила му да му направи един "шмарн" (смачкано, натрошено, начукано). Кайзера бил толкова гладен, че бил готов всичко каквото му предложат да яде. Домакинята му го приготвила със специално сладко от сини сливи. Гостът останал очарован от приготвеното ястие. След като се прибрал във Виена Франц Йозеф разказал на готвача в двореца какво вкусно нещо е ял и поискал да му го сготвят, обаче никой не знаел рецептата. Тогава Кайзера пратил двама слуги да помолят стопанката на къщата за рецептата, като изпратил по тях подаръци за цялото семейство. 

От този момент това ястие станало любимо на Кайзера, и той често поръчвал да му го готвят. От тогава останало и името Keiserschmarn-Императорско натрошено.

В бирария Die Alte Lampe, го приготвяме по автентичната домашна рецепта донесена от Виена през далачната 1923г от Adele Josefa Luise von Kiraly .