Коледни пости

13.11.2021

В българската православна традиция постите са четири на брой – коледни, богородични, великденски и петрови.

Всяка година на 15 ноември стартират коледните пости. Те продължават до Коледа (включително и Бъдни вечер). Ако сме наистина стриктни в спазването им, накрая на поста ще усетим как тялото ни е много по-здраво, умът пречистен и сме изпълнени с енергия.

Когато говорим за пости, нямаме предвид въздържание само от храна или вода. Това е период, в който човек трябва да не се изкушава от телесни и умствени страсти, не бива да изпитва злоба или алчност.

С какво да се храним по време на коледните пости От 15 ноември до Коледа човек трябва да изключи всякакви животински храни от своето меню и да се храни само с постни такива. Може да се консумират различни видове ядки, семена, плодове, зеленчуци, бобови храни и други. Онези от вас, които се тревожат, че по време на постене няма да успеят да си набавят всички полезни вещества, от които организмът на човек се нуждае, най-добре да престанат. Истината е, че разнообразните растителни храни са способни да ни доставят всякакви витамини и минерали, без да се получи какъвто й да е дефицит. По време на постенето има и такива дни, в които човек може да похапне риба или други морски дарове.

Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/curious/koledni-posti-2021-va-godina-vsichko-koeto-trjabva-da-znaem-za-tjah-news_1666682.html © Actualno.comВсички новини